BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, December 23, 2009

kenapa hah??!!!?

aku pelik memikirkan ape yang berlaku siang tadi.tak pasal-pasal segala sumpahan keluar dari mulut berbibir mungil nih [ahaks~].bukan hari ni je.semalam pon same.kelmarin pon same je.3 hari lepas pon same gak.4 hari lepas pooooon same.5 6 7 8 9 hari lepas juga same.haih bosan tau tak!hari-hari kalau tak memaki hamun orang macam tak lengkap rase hidup nih.segala perkataan yang kurang baik telah diluahkan.sampai tak tau nak maki ape lagi dah!


sebenarnye nak cerita pasal sikap pengguna-pengguna jalanraya terutama kat batu pahat nih.berani semacam.drift sane.selit sini.kalau tak bahayakan nyawa dan myvi plat KL aku tu takpe gak.ni kalau aku pon terpaksa tunjuk skill drift aku sebab nak mengelak kau yang tak bertimbang rase tu, boleh hangin 1 badan dibuatnye.aku dah la tak suke memecut di jalanraya sebab masih belom kawen, jadi silalah hormat sikit.kalau kau tak nak hormat aku sebagai pemandu wanita berkereta tempatan pon, fikir nyawa kau jugak.sayang nyawa kau.paham tak?paham tak?paham tak?tengok tengok.saje je nak buat aku marah.ni tak sampai bab maki hamun lagi.haih~


on my way to office setiap pagi pon sudah cukup kacau mood.bile ade driver yang pandu kereta macam nak makan angin kat tepi pantai, drive kete macam nak bercinta-berkasih sayang bagailah kan ngan jalanraya tuh.baik kau ketepi dan bagi laluan kat orang lain yang lebih laju sedikit dari kau.bukan slow sebab berhemah pon tapi kau bercakap kat telefon bimbit.tak pon kau leka sebab awek kau sedang main-main rambut cacak kau.lagi satu kau jadi tourist guide nak tunjuk-tunjuk bangunan kat batu pahat ni.perkara-perkara ni boleh melambatkan perjalanan aku.silalah ketepi weh.hormati pengguna jalanraya yang lain.


one more thing, aku percaya dan yakin 100% bahawa semua kereta yang ade kat dunia ni bukan setakat malaysia malah seluruh dunia ade signal kan? betul tak? maaflah kalau silap.ape kegunaan signal tu?hiasan? bukan bukan.secara ringkasnye, signal tu untuk bagitau pengguna jalanraya lain yang kau nak belok kanan ke kiri ke or taknak belok ke kan.so guna lah!pastu kau tau tak kiri kanan tu ape bezanye?kalau kiri kanan pon nak kene ajar gak, susah lah hidup.kau nak g kiri tapi kau signal kanan.apehal???aku tau kadang-kadang kite tak sedar perkara-perkara camni berlaku, mungkin kau khayal ke ape kan.tapi please lah buang attitude tu.alert sikit kat jalanraya.bahaya tau tak!


oh tak lupe gak, ade lagi satu perkara penting.keadaan kereta mestilah selalu diperiksa.cek tayar, cek air bateri, cek minyak hitam, cek segalanye.terutama kalau nak jalan jauh.contohnye dari batu pahat ke klang.perjalanan amek mase 5 jam.nanti on the way tu boleh nampak stadium melawati, giant, tesco extra semua tu.heh.kalau kereta dalam keadaan yang baik, maka sampailah kat klang.kalau tetibe kereta breakdown tengah-tengah highway tu, tak panik plak kan.meter minyak kelip kelip pon dah panik.lagi la kalau rosak ke ape.cemas wok!


so harapnye tersampailah mesej aku nih kat kalian semua.tak merungut tapi bimbang.paham kan?so sila lah berhemah di jalanraya.pandu cermat, jiwa selamat.SALAM 1 MALAYSIA~



10 tukang tilik:

whisperingmoment said...

amek ko!!!kan fana da bebel2 xhenti2 tuh hehehehee

RAIFANA ABDULLAH said...

hahaha.sejak jadi lecturer ni, sume hal pon nak dibebelkan.tapi serius ah qotul, xleh tahan ngan attitude dorg yang tak berhati2 nih.boleh gile tau!

tinta syifa said...

nak nyampuk skit..betul tuh!!! bile kita dah habis berhati-hati orang lain cam memain jer..nak2 la orang lelaki tgok org pompuan bawak keta gerenti mereka2 ini menDRIFT kan kita..pergh..tak patut-tak patut...

RAIFANA ABDULLAH said...

tinta syifa = sampukan anda dialu-alukan =)

H.A.K.E.E.M said...

hahaha...btol tu. saye mmg x ske pemandu batu pahat. x kire la no plat kl ke x, janji die dok batu pahat mmg x ske. bkn nak discriminate tp diorg ni kekadang pelik lah...buat jalan cam bapak die yg pny. ape die x tau ke yg jalan tu bapak aku yg pny???hahaha

RAIFANA ABDULLAH said...

hakeem = takde plak "Jalan Abdul Kahar" kat sini =P

awk pon penah jadi org batu pahat kejap kan.so awk tau la camne keadaannye.macam haram!

and fyi, saya orang klang wannabe.so takde kaitan dlam ini cerita.ahaks~

ima said...

hoho. baru nak post pasal sikap pengguna jalanraya, rai dah caras. huh. bagus2..

saya memang tak puas hati Yang Arif!
diorang ni memandu macam harrem. yg rider pon same. bawak moto konker jalan. dah la whitey i tu gemok. mane muat nak lalu!

i mahukan lawyer. (tetiba je)

p/s:
oi orang klang wannabe! macam la nak dok klang. bp lagi best tau. lagipon kalo dok klang dkt ngn ibu mertua. nanti u kena kontrol. oopss! hehe~

RAIFANA ABDULLAH said...

ima = betul lah ima.fairlady i pon gumuk [padahal same jenis je ketenye].motorist ni berangan ade kereta kot.tu yang bawak tengah2.langgar mahu???

p/s : i dok umah ibu mertua lah.so takyah masak.hahahaks!

ima said...

macam la ibu mertua kamu mahu masakkan untuk kamu!

arjuna, sila report kepada ibu kamu yang cik fana ni malas nak masak.

H.A.K.E.E.M said...

ade orf klang wannabe ke kat cni??? hahaha...ntah ape la yg special sgt klang tu smpai nak jd org klang. Lg la xtau malu siap nak mak mertua yug masakkan. So girls out there....jgn tiru ini org! Guys...watch out for girl like this!! :p