BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 12, 2009

usaha tangga kejayaan~

aku orang melayu.maka aku tau la cakap bahasa melayu.selain tuh aku juga faham dan boleh bertutur [walaupun tak berapa baik] dalam bahasa inggeris.ok dah.heh ape merepek ni.semalam terpandang poster movie yang ditulis dalam bahasa cina.aku harap sangat aku boleh baca dan paham tulisan cina tuh.pastu nak gak belajar bahasa tamil.jeles sangat kat mereka-mereka yang ade third language nih.mesti seronok.

kalau g kedai jual ubat ginseng, aku boleh cakap cina ngan tokeh kedai tu pastu gosip-gosip pasal Aaron Kwok or Coco Lee.takpun nak pinjam duit ngan ah long.kan lebih mesra kalau boleh bertutur bahasa cina maka ah long tu boleh anggap kite macam kawan kan so kalau tak bayar pon boleh panjangkan tempoh pinjaman [ade ke camtuh.huhu].pastu belajar tarian naga, belajar buat kuih bulan, belajar jahit cheongsam dan macam-macam lagi lah.

pastu g kedai mamak teringin nak makan roti canai kuah kari banjir kan so boleh la speaking tamil.takpun dok situ belajar buat roti canai, tosai dan capati.heh.belajar pakai sari ke kan.belajar buat manisan.kiranye korang akan jadi seorang yang multitasking.serba boleh.taknak kah???

tapi apekan daya.macam takde peluang plak nak mahirkan semua tuh.belajar bahasa mandarin pon baru level 1 pastu lulus nak kecoh satu kampung.selamat pagi pon aku tak ingat camne nak cakap dalam bahasa cina.ish sia-sia je g class malam-malam tuh.huh.takpe la.tau dua bahasa pon dah cukup baik.bahasa melayu pon masih bercampur-aduk ngan english contohnya ice-lemon-tea-sejuk.heh.memandai je tambah "sejuk" kat blakang tuh.tapi tu bukan aku eh.mase spm aku dapat A1 untuk subjek BM.maths A1.kimia eh eh lupe plak.tak pandai sangat lah tapi rajin.tak tipu ok.ngeh.

whether english or malay, both pon kite mesti kuasai.BM sebagai bahasa ibunda dan english sebagai back-up kalau korang nak tengok spongebob kat channel nickelodeon.if kat TV9 dekat dihati ia dalam bahasa melayu.heh merapu je tuh.english is important sebab ia bahasa antarabangsa.medium yang penting ye.pandai-pandai lah nak hidup.bye~



p/s : taknak belajar bahasa binatang terutama beruang!



4 tukang tilik:

Muhd Hanis said...

"belajar jahit cheongsam"

jahit jer?mesti kes nk pkai xmuat neh hahaha

_____________________________________
I'm HaX0r

RAIFANA ABDULLAH said...

eh tu kemahiran la hanis!!!

skang baju saiz s pon i boleh pakai tau.wek!!!

raptorarena said...

camna bahasa beruang tu..? huhu..

RAIFANA ABDULLAH said...

raw raw ggrrrrr!

camtu la lebih kurang.heh =P