BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, July 22, 2010

baru tahu!

sebelom start meluahkan perasaan kat entry ni, saya cari gambar panda kat yahoo images.just wondering, why people yang ade eye-bag akan kata, "mata dah macam panda" emh tengoklah gambar ni:


oh rupa-rupanya bawah mata panda ni kaler hitam.saya baru tahu.hahahahahaaaaa~lately saya risaukan keadaan di bawah mata saya.lebam yang tak cantik.selama ni kalau ade eye-bag pon taklah ketara sangat.until my officemate tegur satu pagi tu, "mata rai nampak lain" i thougt sebab i pakai eyeliner on that day but she continues her words, "bawah mata rai nampak hitam.tak cukup tido ke?" saya pon tak mahu panjangkan cerita terus je angguk setuju dengan kata-kata beliau.


back at my place, saya terus menilik mata kat cermin ajaib.saya tanye cermin tu, "mirror mirror on my desk, who's the prettiest of them all" huhuuu tipu je.pastu saya bayangkan kalau la cermin tu betul-betul menjawab dan bersuara.boleh pengsan! proses tilikan diteruskan.IYELAH.BAWAH MATA SAYA HITAM!camne nak buat nih?!!??!saya memang tak cukup tido bukan sebab tak mahu tido tapi tak selesa nak tido.hidung saya sumbat lah.bernafas guna mulut.sesak nafas pon ade.huuu~


risaulah bawah mata saya tak menawan.saya ni public figure.bukan bukan.saya bukan hartis tapi saya seorang pensyarah.kalau saya tidak kemas dan muka pon serabut, mesti pelajar-pelajar saya akan kate, "miss rai tu selekeh la.bawah mata dah la hitam.taknak datang kelas dia!" heheee.anggapan je tuh.senang cerita, saya mesti selalu menarik untuk dilihat.bagi saya, itu salah satu cara nak menarik minat mereka mendengar bebelan saya.sesape yang tak setuju, diam je.takyah nak bising lah!


ape yang patut saya lakukan? cari petua! tapi kene cari punca kenapa ade eye-bag nih.antaranya:
  • selari dengan umur anda yang semakin meningkat
  • anda ada alahan
  • ciri-ciri kulit wajah anda sendiri
  • mengalami keletihan setelah bekerja seharian
  • kekurangan nutrisi pada tubuh anda
  • faktor genetik
  • pengaliran darah yang tak stabil
  • anda menghadapi tekanan dan tak dapat mengawalnya dengan baik
  • terdedah kepada cahaya matahari
  • penurunan berat badan yang agak mendadak
  • ada masalah pinggang dan juga perut
  • tisu lemak dan cecair
  • anda memang ada masalah kesihatan
  • anda seorang perokok

saya jumpe beberapa petua dan saya rasakan petua nih yang paling mudah untuk dilakukan:

petua 1 : teh uncang yg telah digunakan jangan buang. Lekap pada mata dan biarkan semalaman.lakukan tiga kali seminggu sebelom tidur.

petua 2 : sapukan bahagian lebam itu dengan air perahan limau nipis.lakukan beberapa kali.


tak sabar nak cuba! babai semua.assalamualaikum~

6 tukang tilik:

Lovelysya said...

wahh wahh wahh siap petua lagik kan.hee~
moge eyebag cepat hilag jauh2..syuh2..hehee

encHIx laNDax said...

letak timun!!heheh~

encHIx laNDax said...

pkai garnier 2..yang mcm deodorant!hehe

Zuraidin said...

ko ni Rai, dah seminggu ni sakit mata, dlm bahasa saintifiknya "ketumbit" wakakakak..

Muhd Hanis said...

pkai la gernier eye-roll on

RAIFANA ABDULLAH said...

takyah la hanis. tido yang cukup je. tery lah~